Klasse 2b 1937/38

Klasse 2b 1937/38 på Vinderen skole
Første rekke f.v.:
Eva ? Räder Hytten,
Anne-Marie Knudsen,
Karin Pettersen,
Randi Smaaland (Havre),
Wenche Marie Meidell,
Karen Christine Refsum,
Anne Grete Øwre,
Grethe Jorunn Thurmann-Moe
Andre rekke f.v.:
Klasseforstander Agnes Moe,
Vivian Høynes ?,
Åse Grimnes,
Kjersti Haugen,
Wenche Fürst,
Unni Braadvig
Tredje rekke f.v.:
Hans Jacob Hylin,
Robert Jacobsen,
Hans Oscar Pettersen,
Hans Jost Tschudi,
Thode Holm,
Fredrik Falch
 
Fjerde rekke f.v.:
Erling Huus-Hansen,
Odd Iglebæk
Femte rekke f.v.:
John Nicolaysen,
Mads Almaas,
Yngvar Lossius,
Hermann von der Lippe,
Rolf Kragerud
 
 
 
 
Gutten bak glassruten hører
ikke med i klassen

Bildet er innsendt av Hans Jacob Hylin
Opplysninger fra Bjørn Bache, Espen Holm, Tove Skillingstad, Mads Almaas og Kjersti Haugen

Klassen ble senere delt i ren gutteklasse og en ren jenteklasse, i 4.klasse?
Noen andre elever senere: Bjørn Andersen, Bjørn Bache, Gunnar Engebretsen, Ove Gedde, Dag Hartmann, Nicolai Hoff,
Tor Kirkevaag, Alf Knudsen, Sverre Monsen, Reinhart Nilsen, Arne Ottesen, Sigvald Refsum, Jens Røhr,
Tore Serck-Hanssen, Tor Trost-Nilsen, Ivar Utengen
Flere opplysninger sendes .

Noen historier:


Alle vi barna fra Heggeli og Smestad sognet til Skøyen skole (Ullern sogn i Aker kommune), men det var dengang ikke brøytet vintervei over jordene ned til Skøyen og vi ble derfor plassert på Vinderen skole (Vestre Aker sogn). Smestad skole ble ferdig bygget våren 1938, så fra høsten 1938 ble vi flyttet over til Smestad skole. Der ble vi plassert i rene pike- og gutteklasser. Overgangen fra snille Agnes Moe til den nye klasseforstanderen var en skrekkopplevelse. Småpikenes nye klasseforstander hadde hatt de barna som kom fra Skøyen skole allerede i 2 år og hun hadde sine "gullunger" derifra. Noen av de som ble som ble overflyttet var, ettersom jeg husker, Anne-Marie Knudsen, Randi Småland, Jorunn Thurmann-Moe, Vivian Høynes, Åse Grimnes, Kjersti Haugen, Wenche Fürst, Robert Jacobsen, Thode Holm, Odd Iglebæk, Mads Almaas.

Kjersti


Jeg begynte på Vinderen Skole i 3.klasse i 1938 og gikk ut i 1943. De første dagene var vanskelige. Jeg ble ertet (mobbet heter det visst nå) fordi jeg brukte danske ord og vendinger. Da familien flyttet fra Lysaker til Vinderen ble jeg sendt til besteforeldrene i Danmark og var ikke med på flyttingen. Var der i flere måneder og kom til Vinderen noen uker etter at skolen hadde begynt. Opplevde kun to år på selve skolen. Klasseforstander  var frøken Moe(?). Senere  fikk vi en som het Lyssand(?). Kan huske at vi da hadde skolehage mellom skolebygningen og Haakon den godes vei. Skolen ble okkupert av tyskerne i april 1940 og de ble der helt til krigen var slutt i 1945
Om morgenen 9. april 1940 kom to norske soldater løpende inn i hagen i Haakon den godes vei 25. De fortsatte oppover i skråningen forbi garasjen og skulle opp på høyden ved Ivar Aasens vei. De ropte at tyskerne kommer, brøt av tre sprosser i gjerdet og fortsatt oppover. Et par år senere fant vi klips med patronhylser under gjerdet. De har jeg ennå.
De første som kom til skolen var faktisk østeriske soldater. Kan huske at de ankom til fots og med hester som dro utstyr og kanoner. Vi gikk mesteparten av tiden på Ullevål Skole hvor vi hadde ettermiddagsundervisning. Når det var dårlig vær tok vi trikken til Majorstuen og byttet til Sognsvannsbanen og fortsatte til Ullevål Stadion eller Vestgrensa. En periode var det faktisk en skoletrikk som kjørte oss rundt. På Ullevål fikk vi "svenske suppe" og tran. Måtte ha med oss skje og suppeskål. Suppen ble tilberedt i kjelleren og hver klasse fikk en bøtte som ble båret opp i klasserommet av en elev. En gang jeg kom ned for å hente vår bøtte satt det en rotte på kanten og koste seg. Av og til var Ullevål  også stengt. pga brenselsmangel. Da hadde vi undervisningen i hjemmene. Noen ganger også i gangen i Haakon den godes vei 25. Stuen og spisestuen var stengt av pga. mangel på ved. Har dessverre ingen billeder fra denne tiden da fotografering ikke var vanlig. Far hadde et gammelt  foto apparat, men kunne ikke få kjøpt film.  Jeg begynte på Ris Skole høsten 1943. Den var også tatt av tyskerne og 1. og 2 gym holdt vi til på Universitetet på Blinderen som var stengt som universitet. Jeg opplevde derfor kun 3,4 og 5 gym på Ris. Min eldste bror Torkel som var begynt i gymnaset tror jeg endte opp Ullern Skole og min yngste bror Per tror jeg gikk på Slemdal skole en periode. På avgangsvitnemålet mitt fra Aker Skole, Vinderen, som den da het, har jeg klistret over navnet til overlæreren på den tiden. Han var nemlig nasist og jeg ville ikke ha hans navn på vitnemålet  mitt. De tyske soldatene marsjerte mye i Haakon den godes vei og pleidde å synge soldatmarsjer. Det grøsser i meg den dag idag når jeg hører disse på tysk TV eller radio. Vi fikk tysk undervisning i stedet for engelsk. Vi saboterte undervisningen og fikk Nogenlunde Tilfredsstillende omtrent alle sammen. Læreren mente vi egentlig skulle ha Måtelig eller Ikke Tilfredstillende, men da ville vi stryke og måtte gå et år om igjen. Noen av de tyske offiserene på skolen bodde i leiligheter de hadde beslaglagt i det den gang nye butikkbygget på Vinderen. Det hendte vi saboterte med å tisse  i bensinlokket på bilene deres når de sto parkert på gaten om natten.

Det var ganske fint å ha ettermiddagskole om vinteren. Vi kunne dra på skitur om formiddagen og dro ofte på tur i Nordmarka og rett på skolen etterpå over Gaustad-jordene til Ullevål eller Blinderen. Veiene var ikke strødd den gangen. Ski og spark var en fin måte å komme til skolen på. Det gikk nok litt utover karakterene våre. Det kunne bli lite tid til lekser.

En mørk høstkveld hadde en kamerat og jeg laget en stor varmluftballong av hvitt silkepapir. Vi hadde tigget litt denaturert sprit på apoteket på Vinderen hvor mor til en annen kamerat jobbet. Vi tente på og sendte ballongen opp fra gårdsplassen i Haakon den godes vei 25. Den steg som en stor lysende kule over hustakene og drev langsomt mot Vinderen skole. Til vår store forskrekkelse begynte den å dale og falt ned midt i skolegården. Vi hørte alarmer og sirener som gikk og høye tyske kommando rop. Etter en stund kom det soldater med hjelm og gevær springende oppover veien og gikk inn i hvert hus. Vi gjemte oss livredde i kjelleren. Jeg tror nok at soldatene skjønte at det var guttestreker og dro av gårde igjen.

Vi hadde en flink og god lærer som av og til kunne bli veldig irritert og sint. En av gutta var litt "urolig" i klassen og ble kalt opp til kateteret, ble lagt over lærerens kne og fikk et rapp med pekestokken over baken. Stokken brakk etter første slag og det gjorde læreren så rasende at han tok passeren som lå ved tavlen og deljet løs på gutten med et par slag til. Så ble han kastet på gangen. Etter en stund banket det på døren og en gråtende gutt kom inn, stilte seg foran kateteret og dro opp et klokkekjede fra baklomma. Opp kom en knust klokke med glass og masse løse tannhjul. Han hadde nylig mistet sin far og hadde arvet farens lommeur og hadde tatt det med seg på skolen for at vi skulle få se hvor fint det var. Læreren ga oss fri resten av dagen og satte seg ned for å skrive hva han hadde gjort i meldingsboken og fulgte gutten hjem til moren. Tror gutten fikk ny klokke.

Bjørn


Endringer, justeringer, flere opplysninger, nye bilder osv. sendes .